Wat is ervaringswerk?
De meerwaarde van ervaringswerk is dat iemand op een gelijkwaardig niveau kan aansluiten en veel herkenning en erkenning kan bieden.
We zien een mooie samenwerking tussen de beroepskrachten en de vrijwillige ervaringswerkers die samen hulp en hoop bieden aan inwoners die even niet in hun kracht staan.
Ervaringswerk kan ook van waarde zijn voor beroepskrachten. Jij kunt met jouw kennis en kunde m.b.t. herstel een ander licht werpen op casussen in de hulpverlening of in jouw gemeente.
Samen onderzoeken wat voor mogelijkheden er zijn om de situatie leefbaarder te maken
Een ervaringswerker kan een voorbeeld zijn voor iemand die van heel ver is gekomen, en er weer bovenop gekomen is. Uiteindelijk moet je als mens het allemaal zelf doen, maar iemand die je in dat proces wat ondersteunt, feedback geeft, naar je luistert of je aanzet tot denken en veiligheid en vertrouwen biedt kan je sterker maken en helpen datgene te bereiken wat je misschien als onmogelijk had gedacht.
Kan jij ervaringswerker worden?
Ja dat kan zeker!… Maar voordat je ervaringswerker kunt worden bij ons, moet je eerst de training ‘Ervaringswerk’ volgen. We weten inmiddels dat die training helpend is om je eigen ervaring meer body te geven. Doordat je in een groep zit met mensen die allemaal uiteenlopende ervaringen hebben, bouw je aan een collectieve ervaringskennis. Daarnaast groei je ook in je persoonlijke ontwikkeling en communicatievaardigheid. In het kort gezegd leer je tijdens de training verbinding te maken met jezelf en met de ander.
Wat kun je van ons verwachten?
We zijn erg betrokken bij onze ervaringswerkers. Binnen het team heb je een eigen trainer/coach als aanspreekpunt. We geven iedere 6 weken intervisie in je eigen gemeente. 4x per jaar komen we met alle opgeleide ervaringswerkers bij elkaar voor een deskundigheidsbevordering m.b.t. ervaringswerk en ook kunnen we je persoonlijk coachen als je daar behoefte aan hebt.
Wat kun je doen als ervaringswerker?
* Vanuit jouw eigen ervaring een inwoner ondersteunen die nog worstelt met een soortgelijke situatie.
* Ondersteunen bij of opzetten van groepsactiviteiten zoals lotgenotencontactgroepen, herstelgroepen of wandelgroepen.
* Het adviseren van bijvoorbeeld beleidsmedewerkers en kennisteams (mensen die vanuit verschillende functies samenwerken rondom een bepaald thema).
* Meewerken aan activiteiten rondom een bepaald thema, zoals ‘The Living Library’ (jouw ervaring delen door met iemand in gesprek te gaan die jou ‘leent’ als levend boek).
Wat verwachten wij van jou?
Neem contact met ons op voor een eerste kennismaking.
Training Ervaringswerker
Heb je een moeilijke periode gekend in je leven, door (psychisch) ziek zijn, echtscheiding of verlies? Ben je je leven weer vorm en inhoud aan het geven? Wil jij onderzoeken of je jouw ervaringen met het herstellen hiervan kan inzetten in voor anderen? Dan is de training Ervaringswerker misschien wat voor jou!
Wat is het doel van deze training?
Voor wie is de training bedoeld?
Deze training is bedoeld voor mensen die zover hersteld zijn dat zij met hun (herstel)ervaring anderen willen helpen.
Wat houdt de training in?
Samen met de groep ga je aan de slag met je eigen ervaringen en herstelverhaal. Je leert van elkaar en je krijgt meer inzicht in de manier waarop je jouw ervaring kunt inzetten om anderen te ondersteunen. Tijdens de training worden de volgende onderdelen behandeld: • Persoonlijke vorming tot ervaringswerker • Sociale vaardigheden • De rol van ervaringswerker
Wat verder belangrijk is om te weten
• De groep bestaat uit minimaal 6 tot maximaal 8 volwassenen.
• Aan de training gaat een intakegesprek vooraf waar je jouw verwachtingen en wensen kunt delen en waar gekeken wordt of de training geschikt is voor jou.
• Halverwege de training volgt een persoonlijke tussenevaluatie.
• Je bent bereid in de trainingsperiode een dagdeel per week aanwezig te zijn bij de training en gemiddeld een dagdeel per week aan huiswerk te besteden.
• Na deelname ontvang je een certificaat.
• De training wordt gegeven door een trainer van Ervaringsdeskundigheid en een ervaringswerker.
• Er zijn geen kosten verbonden aan deze training.
Trainingsdata
De training tot Ervaringswerker start op onderstaande locaties en data:
Dordrecht: Start 11 september 2024
Gorinchem & Hardinxveld- Giessendam: Start 15 oktober 2024
Molenlanden: Start 9 oktober 2024
Staat jouw gemeente er niet bij? Mail ons dan, zodat we je kunnen laten weten of de training in jouw gemeente ook gegeven gaat worden.
Informatie of aanmelden
Mail voor meer informatie of om je aan te melden naar: edh@desocialebasis.nl
Bij aanmelding ontvangen wij graag de volgende gegevens:
– Naam
– Telefoonnummer
– Mailadres
– In welke gemeente je woont
Deze training wordt in diverse gemeenten aangeboden. Mail ons als je wil weten of de training in jouw gemeente wordt gegeven.
Naast deze training bieden we nog andere trainingen aan die gaan over eigen inzicht vergroten, jezelf verstevigen en blijven ontwikkelen!
Wil je meer weten over de trainingen in jouw gemeente? Stuur ons dan een mail: edh@desocialebasis.nl
Een ervaringswerker stelt zichzelf open, herkent vanuit levenservaring de ‘problemen’ waar iemand mee worstelt
Hierdoor voelt de persoon waar je als ervaringswerker aan gekoppeld wordt zich minder alleen in zijn of haar verdriet of situatie. Mensen vertellen soms dingen die ze al hun hele leven meedragen maar nog nooit eerder aan hulpverleners of familie hebben uitgesproken. Alleen het uitspreken hiervan kan al meer lucht geven.
Een ervaringswerker kan de mensen helpen om een netwerk op te bouwen. Een luisterend oor zijn. Oude hobby’s weer doen oppakken. Mensen het gevoel geven dat ze er mogen zijn.
Ervaringswerker inzetten?
Wat is een ervaringswerker?
Ervaringswerkers zijn inwoners die getraind zijn om met hun persoonlijke verhaal aan te sluiten bij andere inwoners. Doel hiervan is om hen een hart onder de riem te steken en te ondersteunen. Ervaringswerkers zijn een aanvulling op bestaande professionele ondersteuning. Enerzijds ontstaat er herkenning en erkenning bij inwoners als zij hun verhaal met hen delen. Anderzijds verbreden zij de kennis van professionals door hun ervaring met hen te delen.
Op welke thema’s richten ervaringswerkers zich?
We richten ons op mensen die herstellen van een psychische kwetsbaarheid of herstellen na een levens ontwrichtende ervaring. Hierbij kun je denken aan scheiding, burn-out, eenzaamheid, rouw, omgaan met lichamelijk of psychisch ziek zijn, seksueel misbruik of huiselijk geweld.
Ervaring (ver)telt!
Ervaringswerkers ondersteunen inwoners en professionals in diverse gemeenten om inwoners op te leiden tot ervaringswerkers. Met hun persoonlijke verhaal kunnen zij andere inwoners helpen en professionals ondersteunen in hun werk.
Waar kan een ervaringswerker door en voor ingezet worden?Ervaringswerkers kunnen ingezet worden door welzijns- en zorgorganisaties, kerken, het sociaal team of ze starten (bijvoorbeeld) vanuit een inwonersinitiatief en leveren een bijdrage aan:
- de verbinding leggen tussen de systeem- en leefwereld;
- het aansluiten, nabij en present zijn;
- het geven van hoop;
- het behartigen van belangen;
- het versterken (empoweren) van personen en groepen;
- het verbinden van ervaringskennis met professionele kennis en het creëren of versterken van netwerken.
Trainingen
Ontdek meer dan alleen de training tot ervaringswerker! Bij ons bieden we een breed scala aan trainingen die je kunnen helpen je vaardigheden te ontwikkelen en je expertise te vergroten. Van persoonlijke groei tot professionele ontwikkeling, wij hebben iets voor iedereen. Ben je benieuwd naar de trainingen in jouw gemeenten? Klik dan op de onderstaande button en stuur ons een mail.
Het team
Wij stellen ons graag aan je voor en laten je kennismaken met de mensen achter onze missie. Ons team bestaat uit gepassioneerde individuen met diverse achtergronden en levenservaringen, die zich inzetten voor het creëren van een inclusievere, ondersteunende en veerkrachtige samenleving. Hieronder vind je enkele van onze leden en een manier om met hen in contact te komen. We kijken ernaar uit om met je samen te werken en onze doelen te bereiken.
Manon Dettingmeijer
Gemeente Dordrecht.
Wil je je aanmelden of meer informatie, neem contact op met Manon.
Renske Boog
Gemeenten Gorinchem, Hardinxveld- Giessendam en Molenlanden.
Wil je je aanmelden of meer informatie, neem contact op met Renske.
Natasja Visser
Gemeenten Papendrecht en Alblasserdam.
Wil je je aanmelden of meer informatie, neem contact op met Natasja.
Anniek Oomens
Gemeenten Zwijndrecht en Hendrik- Ido- Ambacht.
Wil je je aanmelden of meer informatie, neem contact op met Anniek.
Andere gemeenten
Heb je interesse in onze trainingen, maar woon of werk je niet in één van de gemeenten waarin wij werkzaam zijn?
Neem dan toch contact met ons op. Als er veel vraag is naar ons aanbod aan trainingen dan kunnen we dat laten weten aan jouw gemeente.